Dhanwar

Scouts Dhanwar
Contact

dhanwar@scoutsbeveren.be

Het Dhanwarproject

Acht jaar geleden ging Scouts Beveren een verzustering aan met Scouts Dhanwar, een groep uit India. Dit zusterproject geeft onze scoutsbeweging een internationaal tintje: om de drie jaar organiseren we een inleefreis waarbij leiding uit de drie Beverse scoutsgroepen samen een reis naar India maken om daar ervaringen uit te wisselen, projecten te starten en die op te volgen. Dan reizen we met een groep leiding met het vliegtuig, trein en fiets naar Dhanwar, dat midden in de jungle ligt. Daar komen uiteraard heel wat organisatorische en financiële aspecten bij kijken.

Om de projecten in Dhanwar te steunen en de inleefreis gedeeltelijk te bekostigen organiseert de werkgroep Dhanwar enkele financiële acties. Zo gingen we in het verleden al helpen op festivals als I Love Techno, Werchter Boutique en TW Classic en ons eigen Beveren Festivalt. Op de jaarlijkse Beverse braderij hadden we een cocktailbar en lieten we enkele bevriende muziekgroepen optreden. We organiseren ook een reeks tapavonden in het jeugdhuis en enkele fuiven waar gefeest kan worden voor het goede doel.

Als werkgroep kunnen we zelf bepalen waar we in Dhanwar aan willen werken. Duurzame projecten zoals groene energie, bewustwording van SOA’s (groot taboe binnen de traditionele tribalstammen) en meer verantwoordelijkheid voor de scoutsgroep binnen de gemeenschap zijn enkele van de thema’s die we met deze inleefreis willen aankaarten. Daarnaast willen we zowel didactisch materiaal (bijvoorbeeld recente wereldkaarten – een zeldzaamheid in India) als verkleedkledij aankopen (dit kennen ze niet en kan helpen om de fantasie van jonge kinderen te stimuleren).

Wat is Dhanwar?

Dhanwar ligt in de staat Chhattisgarg. Het Dhanwardorp is gelegen in de Madru/Matsjila jungle. De dieren die je daar terugvindt zijn beren, olifanten, vossen, wolven, luipaarden, tijgers, herten, konijnen, slangen (veel!), wilde geiten en wilde zwijnen.

31,76% van deze staat behoort tot een tribalstam in Chhattisgargh, met name de Koraku’s. 52,09% van de staat is geletterd.
Het kastensysteem is officieel afgeschaft in India, maar leeft nog wel onder de bevolking. De Hindu’s worden als volgt onderverdeeld:

  1. Brahim: hoogste kaste (grote officiers en rijke mensen)
  2. Tsjatria: militairen
  3. Warsja: helpers
  4. Tsjudra: armere mensen

De Tribals vallen echter uit de kaste en dus buiten het systeem. Daardoor kunnen ze ook niet opklimmen. Tribals moeten Tribals blijven.
Er zijn 67,8 miljoen Tribals in India, dat is ongeveer 8,74% van de bevolking.

In de St. John Berghmans Higher Secundary school Dhanwarkala, waar scouts Dhanwar een onderdeel van is, is 80% van de studenten Korakus.
Op de school zitten ongeveer 1000 studenten. De school bezit een kleuterschool, primary school, middle school, high school, higher secondary en grihini (naaicenter voor meisjes die twee jaar geen onderwijs hebben gehad). De studenten krijgen leesboeken, notitieboeken, pen, inkt, potlood, uniform, slippers, admission fee, ondergoed, zeep, tandpasta, indien nodig ziekenhuiskosten, extra kledij,… Ze krijgen ook onderdak in de school, dat wil zeggen een eigen bed, bedlakens en een muskietennet. Per dag wordt er 300 kilo rijst en 40 kilo dalh (sausje voor bij de rijst) naar binnen gewerkt door de studenten.

De Dhanwarschool bestaat sinds 1995. In het begin waren er slechts vier paters: Father Sidone Maes (van Sint-Gillis-Waas), Brother Simon (die op 78-jarige leeftijd nog steeds elke dag paraat staat voor de scoutsgroep en de school), Placidius en Mohan. Brother Simon is een hevige fan van Baden Powell en richtte dan ook meteen een scoutsgroep op waar elk kind zijn creativiteit in kwijt kon. Acht jaar geleden gingen wij hiermee een verzustering aan.

De dichtsbijzijnde stad is Ambikapur, die op 80 km van Dhanwar ligt.
De schoolperiode loopt van juni tot april en 60 tot 70% van de studenten blijft het hele jaar door op de school. Hun geboortedorp is een aantal dagen stappen en dus te ver om elke avond naar huis te gaan. Slechts 5% van de studenten zijn dagscholers.

Scouts in India?

Er zijn drie soorten kampen voor scoutsen in India: districtskamp, nationaal kamp en staatskamp. Het grote probleem is dat scouts Dhanwar dikwijls geen uitnodiging krijgt. Ze zijn te afgelegen in de jungle en ze behoren tot de Tribals. Scouts is meer voor kinderen uit de steden. Daarnaast is scouting in India nog jong en de overheid neemt hen vaak niet serieus. Hierdoor is het moeilijk om een goede werking te verzekeren zonder enige ondersteuning van bovenaf. Indische scoutsactiviteiten bestaan vooral uit sociaal werk, woudloperij, culturele programma’s, milieuzorg en spelletjes.

Hoe is de samenwerking met Scouts Beveren?
In het eerste jaar kochten we 100 uniformen. De andere jaren is er een samenwerking opgestart met S.O.S junglekids. Dat houdt in dat al het geld in een gezamenlijke pot gaat en gebruikt wordt voor grote projecten zoals o.a. een eetruimte voor de jongens. Nu leveren we met scouts Beveren jaarlijks een gezamenlijke pot van 3000 euro. Deze gaat volledig naar scouts Dhanwar. We betalen t-shirts voor de cubs en bulbuls (= jongste takken), dassen, Hiking day, Mommyday…

Wat doet Scouts Beveren voor Scouts Dhanwar?
Zoals hierboven al werd vermeld geven wij elk jaar 3000 euro voor:

Hiking Day

Deze dag wordt georganiseerd door de oudste tak van de scouts, namelijk de rangers (meisjes) en de rovers (jongens). Alle studenten worden ‘s nachts op het grote plein verwacht en worden per groep op pad gestuurd voor een grote tocht door de jungle. Meestel wandelen ze van vuur tot vuur waarbij de weg wordt aangegeven door officiële tekens die in het Grote Scoutsboek staan van Brother Simon. Bij elk vuur krijgen ze dan een opdracht. Na de dauwtocht staat er dan een ontbijt klaar met ei en toost en koekjes zodat ze eens iets anders kunnen eten. Na het ontbijt is het dan een hele dag scoutsactiviteiten waarbij we dit jaar vooral Belgische spelletjes zoals dikke berta, tikkerke slinger, tiktak boem, tussen vuur en vlam, 2 is te weinig 3 is te veel enz… hebben gespeeld. ’s Avonds krijgen de studenten een groot feestmaal voorgeschoteld. Zo kunnen ze eens varken en kippenvlees eten en andere groenten. De dag wordt afgesloten met een cultureel programma, een soort van “Bonte Avond” waarbij de studenten acts (toneeltjes, muziek…) voorbereiden.

Mommy Day

Dit is een project op zich, aangezien deze Mommy Day elke maand georganiseerd wordt voor alle zwangere vrouwen en mama’s van kinderen jonger dan twee jaar uit de omliggende dorpen. Deze dag kunnen de vrouwen langskomen op de school en wordt er van hen en de kinderen een medische fiche aangemaakt. Ze worden onderzocht en eventueel worden ook geneesmiddelen meegegeven. ’s Middags krijgen ze een goede, gezonde maaltijd en er wordt ook voorlichting gegeven over hygiëne, de zwangerschap, hoe kinderen verzorgen…
Dit project is drie jaar geleden van start gegaan en in plaats de verwachte 100 vrouwen zijn er die dag al 350 vrouwen en kinderen komen opdagen. Een project met succes dus.

Kamp

Kamp van twee of drie dagen lang dat op het terrein van de school doorgaat. Baden Powell Day en Rossing Day zitten daarin. Iedereen slaapt in tenten. Koken gebeurt in groepjes. Er wordt een andere scoutsleider uitgenodigd om iets nieuw te leren. Het kamp gaat eind februari door, op de verjaardag van Baden Powell.

Overgang

Net zoals dat bij ons gebeurt. Degene die overgaan naar een andere tak leren nieuwe dingen en doen een aantal opdrachten. Op het einde van de dag behoren ze dan tot hun nieuwe groep.